tisdag 16 juni 2009

Hon knackar dörr med barnen

Jag har länge funderat på att skapa en blogg för att diskutera religion. Iom artikeln i DN insidan med titeln "Hon kanckar dörr med barnen" kom motivet att starta denna blog.

Texten behandlar en familj där föräldrarna separerat, modern är Jehovas Vittne, fadern icke-religiös och de har delad vårdnad om barnen. Pappan är orolig för hur en uppväxt bland JV kommer att påverka deras barn.

1 kommentar:

  1. Här fortsätter en dialog mellan LJ och 'ytterligare ett vittne' som startade i kommentarfältet under artikeln på DN:s hemsida.

    LJ: För att utveckla mitt svar. Jag har läst igenom vår dialog och jag undrar om du kan förtydliga vad du menar med att det mesta du skriver tolkas fritt av mig. Jag ska försöka sammanfatta vad det är jag vill ha sagt.

    Ämnet är huruvida det kan vara till skada för barn att växa upp bland JV. Det låter på dig som att det finns utrymme för åsiktsfrihet inom JV:s organisation och att det grupptryck man utsätts för inte är värre än i övriga grupper.

    Mitt motexempel är följande scenario: En homosexuell person, Erik, växer upp som JV och döper sig. Eriks båda föräldrar är JV och han har inga starka relationer till någon utanför JV. En dag blir Erik kär i Roger.

    Om Erik väljer att leva ut sin kärlek till Roger så blir Erik utesluten. Utan att gå in i detalj på vad det innebär så kommer hela Eriks bekantskapskrets att vända honom ryggen, rent bokstavligt.

    Ditt förslag, LJ, är att Erik istället avstår kärleken och åtnjuter guds välsignelser. Jag förstår att det känns som ett bättre alternativ för dig, men haken med det argumentet är att det förutsätter att man tror på att gud verkligen välsignar JV. Utifrån mitt och övriga icke-JV:s perspektiv så är detta dilemma enbart till last för Erik. Om han inte hade vuxit upp som JV så hade han kunnat älska Roger och ha kvar sin familj och vänner. Som JV tvingas han välja mellan kärleken och bekantskapskretsen.

    Det som vore intressant i sammanhanget är om det går att demonstrera för oss icke-JV på vilket sätt det berikar Erik att tvingas välja bort kärleken för att behålla sin bekantskapskrets. Det är det jag menar med att nolltolerans mot homosexualitet är omotiverad och godtycklig. Den för ju inget ont med sig, så vad vinner Erik på att behöva välja bort den?

    Jag tycker inte att jag har svartmålat, Erik och hans situation är mycket rimliga bland JV.

    Jag uppskattar att du tar dig tid LJ.

    SvaraRadera